Annons
Nyheter

Tungviktare pressar om skuldsättningen

Politikerna borde agera för att få ner hushållens skuldsättning. Det var det skarpa - och samstämmiga - budskapet från cheferna för Riksbanken, Riksgälden och Finansinspektionen, när de frågades ut i finansutskottet.(TT)
Publicerad 13 juni 2017

En kris på bostadsmarknaden kommer att sätta bankerna i gungning och hota den finansiella stabiliteten. Det behövs politiska reformer för att minska riskerna - riksbankschef Stefan Ingves, FI:s generaldirektör Erik Thedéen och rikgäldsdirektören Hans Lindblad lät bitvis som kopior av varandra i finansutskottet.

””

Andra lösningar

Annons

Det som politiken inte levererar måste myndigheterna göra istället, konstaterade Hans Lindblad och Stefan Ingves pekade på att det pågår ett lappande och lagande istället för att det tas ett helhetsgrepp.

””

Han tycker att FI:s nya förslag som skulle öka amorteringskravet för hushåll med hög skuldsättning verkar "rimligt", eftersom det gör det svårare att låna stora summor. Men det räcker inte.

De tre cheferna vill ännu hellre se andra, eller fler, åtgärder. Slopat ränteavdrag är en sådan åtgärd. Effekterna på hushållen av det ska inte överdrivas menar Hans Lindblad, som efterlyser ett helt reformpaket kring skuldsättning och byggande.

””

Bolund öppnar dörren

Sverige är tillsammans med Norge och Nederländerna länder som sticker ut när man ser på skulder i förhållande till BPN. Alla tre länder har också haft problem på sina bostadsmarknader, enligt Ingves.

””

Det finns ingen politiskt enighet kring ränteavdragen, konstaterade finansmarknadsminister Per Bolund (MP), som också deltog i utfrågningen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons