Annons
Nyheter

Kemikalieskatt oroar elektronikbranschen

Elektronikbranschen ser ett positivt trendbrott när det gäller försäljningen. Men branschen oroas för att det kan vända när kemikalieskatten införs om bara några veckor. - Man har gjort en brutal underskattning, säger Klas Elm, vd för Elektronikbranschen, om konsekvenserna.(TT)
Publicerad 11 juni 2017

Årets första undersökning bland elektronikbranschens butikschefer, visar på positiva tongångar. Snabbindex, det vill säga försäljningen för årets första fem månader, visar en ökad försäljning med fyra procent jämfört med föregående år.

””
””

Om man ser på de närmaste månaderna är det dock tudelat. Tre av fyra tillfrågade butikschefer tror på en positiv försäljningsutveckling för det kommande halvåret och Klas Elm säger att sommarmånaderna är hektiska månader.

””
Annons

Ny skatt träder i kraft

Å andra sidan väntar kemikalieskatten som träder i kraft från och med 1 juli.

””

Kemikalieskatten är tänkt att styra produktionen bort från elektroniska prylar som är försedda med någon form av miljöpåverkande flamskydd.

Stor påverkan

Skatten beräknas på varornas vikt. För en mobiltelefon handlar det om ett par tior, och en mikrovågsugn blir ett par hundra kronor dyrare när vitvaror beskattas med åtta kronor per kilo och övrig elektronik med 120 kronor per kilo.

I utredningen som gjordes kring kemikalieskatten bedömdes det få en ökad effekt på 0,4 procent när det gäller e-handelns försäljning, en grov underdrift enligt Klas Elm.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons