Annons
Nyheter

Kritiserad regering klamrar sig kvar

Den ombildade isländska regeringen har klarat en misstroendeomröstning som oppositionen begärt i alltinget. Tusentals människor har de senaste dagarna demonstrerat i Reykjavik och krävt att hela regeringen ska avgå.(TT)
Publicerad 8 april 2016

Den ombildade isländska regeringen har klarat en misstroendeomröstning som oppositionen begärt i alltinget. Tusentals människor har de senaste dagarna demonstrerat i Reykjavik och krävt att hela regeringen ska avgå.

Regeringen klarade omröstningen med röstsiffrorna 38 mot 25 efter en och en halv timmes debatt. Inte en enda ledamot i majoritetsregeringens led röstade för.

Annons

Trots de läckta Panamadokumenten har regeringen klamrat sig kvar vid makten genom att flytta upp jordbruks- och fiskeriminister Sigurdur Ingi Johannsson på statsministerposten.

Det blev omöjligt för statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson att sitta kvar sedan det avslöjats att hans familj placerat pengar i bolag i skatteparadis. Mycket tyder på att regeringen hade förlorat makten om han hade upplöst regeringen och utlyst nyval. Regeringen låg dåligt till i opinionsmätningar redan före avslöjandet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons