Annons
Nyheter

Norge utvärderar oljefond

Det norska finansdepartementet har utsett en kommitté för att utvärdera den statliga oljefondens aktiva förvaltningsstrategi. Kommittén ska utvärdera fondens innehav av aktier, ränteinstrument och fastigheter och rapportera resultaten till departementet omkring januari 2018.(TT)
Publicerad 14 augusti 2017

Det norska finansdepartementet har utsett en kommitté för att utvärdera den statliga oljefondens aktiva förvaltningsstrategi.

Kommittén ska utvärdera fondens innehav av aktier, ränteinstrument och fastigheter och rapportera resultaten till departementet omkring januari 2018.

Annons

Finansdepartementet har det formella ansvaret att förvalta fonden, värd nära 8 tusen miljarder kronor. Men den operativa förvaltningen görs av Norges Bank Investment Management, en undergrupp till centralbanksdirektionen.

Staten har som rutin att utvärdera fonden vart fjärde år.

I dag skickade en grupp icke-statliga organisationer in en gemensam rapport till staten där de kräver mer etiska investeringar. Det innebär att fonden bör ta avstånd från investeringar som bland annat inkluderar brott mot mänskliga rättigheter, krig och miljöförstöring.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons