Annons
Nyheter

Notan för flygskatten: en halv miljard

Beskedet att regeringen går vidare med den så kallade flygskatten får skarp kritik från flygbolagen. SAS och Norwegian räknar båda med en extra kostnad på en halv miljard kronor. Förslaget om en flygskatt som ett sätt att betala för klimatpåverkan har tidigare väckt ont blod från flera håll.(TT)
Publicerad 8 juni 2017

Förslaget om en flygskatt som ett sätt att betala för klimatpåverkan har tidigare väckt ont blod från flera håll. När nu regeringen valt att skicka förslaget till Lagrådet återupprepas kritiken från de båda stora flygaktörerna.

””

Enligt Gustafsson skulle införandet beräknas ge ungefär samma ekonomiska effekt som när skatten infördes i Norge, det vill säga en extra kostnad för bolaget i storleksordningen en halv miljard kronor. Även konkurrenten Norwegian gör samma beräkning.

Annons

Stor effekt

"För Norwegian kostar en flygskatt närmare en halv miljard kronor per år baserat på den trafik vi har i dag. Det är en kostnad vi inte kan bära", skriver bolaget i en kommentar till TT.

””

Flytta linjer

Ett sådant exempel skulle vara att flytta till exempel långdistanslinjer som i dagsläget utgår från Stockholm till Kastrup och Köpenhamn i stället. Även när det gäller SAS planer för nyetableringar av flyglinjer som utgår från Sverige får det stor påverkan, säger Rickard Gustafsson.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons