Annons
Nyheter

Ny amerikansk räntehöjning väntas

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) har tagit täten när det gäller höjningar av styrräntan. På onsdag väntas Fed komma med besked om ytterligare en höjning. I mars höjde Fed styrräntan och meddelade att ytterligare två höjningar kommer under 2017.(TT)
Publicerad 13 juni 2017

I mars höjde Fed styrräntan och meddelade att ytterligare två höjningar kommer under 2017. Ekonomer räknar med att årets andra höjning kommer nu på onsdag.

Det skulle innebära att USA:s styrränta landar i intervallet 1,00-1,25 procent.

””
Annons

Stark trend

Men den senaste tidens amerikanska ekonomiska statistik har inte levt upp till förväntningarna. Färre nya jobb skapades i maj än förväntat och de senaste inflations- och tillväxtssiffrorna har varit en besvikelse. Det återstår att se om siffrorna kan anses tillfälliga.

””

Arbetslösheten i USA är för närvarande rekordlåg och noterades på 4,3 procent i maj.

Inflationen är det som skulle kunna sätta Feds planer i gungning, enligt Jason Furman, ekonom vid Peterson institute for international economics och tidigare rådgivare till president Barack Obama:

””

Men även Furman bedömer det ändå som troligt att en höjning kommer nu.

"Underlättar för andra"

På onsdagen räknar man också med att Fed kommer med detaljer om hur de ska minska sitt innehav av obligationer, som innebär en ytterligare åtstramning av penningpolitiken.

””

Onsdagens Fed-besked spås inte direkt påverka den svenska Riksbanken. Även om en höjning från Fed anses bana väg för andra centralbanker.

””

Enligt Riksbankens senaste prognos kommer den första höjningen av den svenska reporäntan i mitten av 2018.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons