Annons
Nyheter

Pundet tappar styrka efter valresultatet

Theresa Mays svaga majoritet skapar en osäkerhet kring den brittiska ekonomin. En fördel är en möjlig mjukare brexit, enligt ekonomer. Nackdelen är att processen kan försenas. På valutamarknaden har pundet försvagats mot dollarn.(TT)
Publicerad 9 juni 2017

Framför allt är det valutamarknaden som präglas av osäkerhet efter det brittiska valet. Pundet pressas efter att det står klart att Theresa Mays konservativa Tories inte kommer att få egen majoritet i det brittiska parlamentet. Pundet har fallit med närmare 2 procent mot dollarn.

Samtidigt är reaktionen på världens börser relativt ljummen. Flera av de ledande Europabörserna, samt Stockholmsbörsen reagerade svagt positivt.

””
Annons

En av anledningarna enligt honom är att tillväxten på många håll i världen, bland annat i Asien, Europa och USA, är fortsatt bra.

Osäkerhet negativt

Men osäkerheten som det otydliga valresultatet skapar, främst kring vilka frågor Theresa May kommer att kunna driva, är inget som marknaden direkt uppskattar.

””

En av de risker som nu lyfts är att valresultatet kan försena förhandlingarna kring Storbritanniens utträde ur EU.

””

Mjuk brexit

Å andra sidan anser många att det nu finns en möjlighet att Storbritannien går mot en mjukare brexit. Theresa May har förespråkat att landet ska lämna både den inre marknaden och tullunionen medan flera av oppositionspartierna vill se en mildare variant av det.

””

Om det blir en mjukare brexit talar det, enligt henne, för att pundet på sikt kan stärkas något.

Någon direkt effekt på räntorna i Sverige förväntas det brittiska valresultatet inte få, så länge rörelserna på den Europeiska räntemarknaden uteblir.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons