Annons
Nyheter

SCA-chefer slipper åtal

SCA-cheferna slipper åtal för mutbrott i samband med de uppmärksammade jaktrepresentationerna för ett par år sen. Kammaråklagare Thomas Forsberg lägger ner förundersökningen i sin helhet, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.(TT)
Publicerad 15 juni 2017

Två personer delgavs misstanke om trolöshet mot huvudman i samband med utredningen. Även två revisorer som låtit sig bjudas på jaktaktiviteter delgavs misstanke för tagande av muta.

De jaktresor som varit föremål för utredningen genomfördes åren 2010-2011. Det har handlat om inbjudningar och deltagande av personer inom bankvärlden, skriver Åklagarmyndigheten.

Annons

"Bedömningen i dag är att dessa gärningar är preskriberade. Förundersökningen ska därför läggas ned i denna del", säger kammaråklagare Thomas Forsberg i en kommentar.

De ursprungliga misstankarna om brott rörde även vd Jan Johanssons flitiga användande av affärsflyget, bland annat till fotbolls-EM i Ukraina och OS i London.

"De misstänkta har invänt att resorna har föranletts av olika tjänsteärenden, vilket jag inte kan motbevisa. Bolaget SCA har också ansett att det inte lidit skada av att affärsflyget använts", skriver Thomas Forsberg som därför väljer att lägga ner förundersökningen även i denna del.

De två revisorer som deltagit i jaktaktiviteter 2011-2014 har fått en varning av Revisorsnämnden. Åklagaren anser dock inte att agerandet bryter mot bestämmelserna mot mutbrott, skriver Åklagarmyndigheten.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons