Sug efter svenskodlat ger nytt rekord
””
Samma trend gäller för allt från jordgubbar till plantskoleväxter - sammantaget ökade produktionsvärdet på svenska trägårdsprodukter med tio procent mellan 2016 och 2017 och är nu uppe i 5,3 miljarder kronor.
Det kan odlarna tacka svenska konsumenter för. Suget efter svenskodlat är starkt.
””
Bättre betalt
Tillsammans med 36 anställda står Mattias Petersson för nästan en tredjedel av den svenska lökproduktionen. Enligt Jordbruksverkets statistik ökade värdet på lökproduktionen med hela 86 procent mellan 2016 och 2017, vilket till stor del förklaras av att priset till odlarna steg från 1,40 till 2,40 kronor per kilo lök.
Men Mattias Petersson kommer inte att minnas 2017 som något toppår, eftersom en alldeles för regnig höst gjorde att mycket fick kasseras.
””
Marcus Söderlind ser två motstridiga trender inom svensk trädgårdsnäring. Å ena sidan blir odlarna större och färre, å andra sidan startas samtidigt en mängd väldigt små verksamheter, som bara säljer till den lokala marknaden.
””
Modern lagring
Importen av frukt och grönt är fortfarande omfattande, det är egentligen bara på morötter som Sverige är självförsörjande. Men konkurrensen från importerade frukter och grönsaker kan matchas med bättre produktions- och lagringsmetoder, anser Söderlind, och pekar på äppelodlarna som förebilder.
””
Jordgubbarna är också en framgångssaga, vilket han tror beror på att folk överlag äter mer bär.
Framtidsoptimism
Marcus Söderlind tar fasta på Livsmedelsverkets rekommendation att äta ett halvt kilo frukt och grönt om dagen. Än så länge äter genomsnittssvensken mindre än 400 gram om dagen.
””
TT