Annons
Nyheter

Sverige världstvåa på patentlista

Sverige kniper silverplatsen globalt när det gäller antalet internationella patent per miljoner invånare. Men det är inte nya skiftnycklar eller blixtlås som gäller.(TT)
Publicerad 11 juni 2017
””

Storföretag ofta i topp

Statistiken som nu släpps från PRV visar att Sverige under 2016 lämnade in ungefär 370 internationella patentansökningar per en miljon invånare. Det ger en andraplats globalt. Endast Schweiz låg högre med cirka 530 ansökningar. Tredjeplatsen tog Japan med strax under 350 internationella patentansökningar.

””
Annons

Internationella patentansökningar går under det så kallade Patent Cooperation Treaty, vilket i praktiken innebär att ansökningar som lämnas in i ett specifikt land, på ett språk, även kan gälla i de övriga 150 länder som är anslutna till avtalet. Ansökan leder inte direkt till ett patent men innebär en första bedömning av uppfinningens nyhetsvärde, uppfinningshöjd och industriell tillämpbarhet.

Var fjärde ansökning i Sverige gäller digital kommunikationsteknik, 8 procent handlar om transport och frakt medan 6 procent avser maskinelement. Bland företag är Ericsson och Scania stora ingivare.

Få "roliga" uppfinningar

Enligt Mattias Arvidsson är patentansökningar eller uppfinningar som på något sätt kan betraktas som "roliga" väldigt få. Så kallade pionjäruppfinningar som exempelvis skiftnyckeln och blixtlåset förekommer väldigt sällan.

””

I sammanhanget nämns också att företag har olika strategier för hur de jobbar med patentfrågor. Vissa ansöker först i ett enskilt land, ofta på sin huvudmarknad, och sedan internationellt. Andra gör tvärtom, söker först internationellt och senare i ett specifikt land.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons