Annons
Nyheter

Obamaekonom köper inte Trumps kalkyl

Donald Trumps invandringspolitik är det största hotet mot USA:s ekonomis utveckling. Det anser Jason Furman, som var Barack Obamas närmaste ekonomiske rådgivare. Satsningarna på infrastruktur tror han inte blir av.(TT)
Publicerad 12 juni 2017

Skattesänkningar, ökade handelshinder och begränsningar i invandringen - det är de ekonomisk-politiska förslag som USA:s president Donald Trump har lanserat som mest sannolikt också kommer att genomföras, bedömer ekonomen Jason Furman, just nu på Sverigebesök.

””

Innovativa invandrare

Annons

Just minskad invandring ser han som det största hotet mot tillväxten i ekonomin.

””

Jason Furman har jobbat i Vita huset i elva år och var de sista åren Barack Obamas närmaste ekonomiska rådgivare. Nu forskar han vid Peterson institute for international economics i Washington DC.

Han tillhör en majoritet av utomstående prognosmakare som tror att Trumpregeringens tillväxtmål på tre procent per år är orimligt högt. Strax under två procent är mer sannolikt de kommande åren, bedömer han.

En stor del i Trumps ekonomiska politik är infrastruktursatsningar, som varit drivande i den kraftiga börsuppgången sedan valet.

””

Sörjer Obamacare

Trots turbulensen som omger Trump tror Furman inte att presidenten kommer att avgå under mandatperioden, som en del analytiker spekulerar om.

””

TT: Är det något Obama-administrationen ekonomiskt sett misslyckades med, som banade vägen för Trump?

””

Sjukförsäkringslagen Obamacare kan också ha varit en faktor, tror Furman. Han var själv med och utformade reformen, som han personligen är en stark anhängare av.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons