Annons
Nyheter

Många saknar mycket i budgeten

En nypa ljummet beröm, en näve kritik - och flera rågade skopor efterlysningar. Sveriges fack och arbetsgivarorganisationer saknar en hel del i vårbudgeten. Regeringen får beröm för sina ambitioner av Unionen, men kritik för att budgeten har "stora brister i långsiktig strategi och prioriteringar".(TT)
Publicerad 13 april 2016

Regeringen får beröm för sina ambitioner av Unionen, men kritik för att budgeten har "stora brister i långsiktig strategi och prioriteringar". Den är i princip helt riktad mot yrkesverksamma i den offentliga sektorn, medan alla i den privata sektorn hamnar utanför, anser fackförbundet.

"Här finns anledningen till oro med tanke på att dagens yrkesverksamma, och då framför allt tjänstemännen, i hög grad helt enkelt inte finns med", säger Unionens chefsekonom Lars Jagrén i ett pressmeddelande.

Annons

Många efterlysningar

Tjänstemannaorganisationen TCO välkomnar satsningarna på kommuner och myndigheter som behöver mer pengar - men saknar ett tydligt jobbperspektiv i budgeten.

"Regeringen borde överväga att genomföra satsningar som Rut-på-jobbet, moderna beredskapsjobb och utbildning för nyanlända", säger ordföranden Eva Nordmark i en mejlad kommentar.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier efterlyser åtgärder som kan förbättra bostadsmarknaden.

"Med tanke på den besvärliga situation som finns i de flesta av landets kommuner är det anmärkningsvärt att regeringen inte tydligare redovisar en ambition att förändra ett dåligt fungerande system", säger organisationens vd Ola Månsson i ett pressmeddelande.

"Bara vackra ord"

Branschförbundet Företagarna är ännu hårdare.

"Regeringen pratar om en aktiv näringspolitik, men det är bara vackra ord. Vi har förtvivlat letat igenom de 330 sidorna efter positiva aviseringar, men det finns i stort sett ingenting", säger chefsekonomen Daniel Wiberg i ett pressmeddelande.

Lärarnas Riksförbund meddelar att ordföranden Bo Jansson tycker att Sverige behöver en rejäl satsning på lärare och skolan för att få in de nyanlända i samhället.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons