Annons
Nyheter

"Viktigast att man lär sig språket"

Arbetsförmedlingen beskriver arbetsmarknaden som "urstark" de kommande två åren. Och utrikesfödda väntas få större chans till jobb. - Jag fick jobb snabbt. Det viktigaste är att man lär sig språket, säger Tarik Campara. 32-åriga Campara kom till Sverige från Sarajevo i Bosnien i december 2013.(TT)
Publicerad 13 juni 2017

32-åriga Campara kom till Sverige från Sarajevo i Bosnien i december 2013. Nu har han ett vikariat i receptionen på Kolmården utanför Norrköping. Som en viktig framgångsfaktor i jakten på det jobbet, vid sidan av att lära sig svenska, nämner han viljan att snabbt komma ut i arbetslivet.

””

Samtidigt anser Campara att det kan finnas olika förutsättningar för att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden.

””
Annons

"Väldigt högt tempo"

””

Enligt Arbetsförmedlingens prognos ökar sysselsättningen i år med 81 000 personer. Under 2018 ökar sysselsättningen med ytterligare 68 000. Totalt innebär det 149 000 nya jobb under 2017 och 2018.

””

Minskad arbetslöshet

Arbetslösheten väntas minska från 7,0 procent 2016 till 6,6 procent i år. Däremot spås den öka till 6,7 procent 2018, då bristen på arbetskraft fortsätter att stiga, vilket bromsar jobbtillväxten.

””

Inom vård och skola handlar det exempelvis om att rekrytera personer som stöder den personal som har legitimationer.

Enligt Gustavsson bedöms 75 procent av dem som är inskrivna på Arbetsförmedlingen vara arbetslösa med utsatt ställning på arbetsmarknaden.

Matchningsfrågan utmaning

Mikael Sjöberg pekar ut tre utmaningar på arbetsmarknaden: matchningsfrågan, etableringsuppdraget och de långtidsarbetslösa.

””

Även för nyanlända är det ett viktigt läge nu, enligt Arbetsförmedlingen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons