Annons
Nyheter

Volvo Cars toppar haltande stöldtest

Omkring en femtedel av alla bilmodeller på den svenska marknaden får högsta betyg i försäkringsbranschens tester av hur stöld- och inbrottssäkra de är. Problemet är att resultatlistorna haltar, eftersom flera av de stora tillverkarna inte låter sina modeller genomgå testen.(TT)
Publicerad 14 juni 2017

För knappt tio år sedan började den svenska bilförsäkringsbranschen testa nya bilmodeller efter samma princip som britterna gjort sedan 1993 under namnet NVSA (New Vehicle Security Assessment).

Vad som testas är hur stöld- respektive inbrottssäkra bilmodellerna är. Tillverkarna gör först en självdeklaration som sedan kontrolleras av försäkringsbolagen. Därefter betygssätt modellen med en till fem stjärnor.

Annons

Volvo toppar

21 procent av de testade bilmodellerna får toppresultat. Volvo behåller sin tätposition tillsammans med Porsche. Strax efter kommer Audi och Lexus och ytterligare en bit efter kommer Volkswagen och Seat.

Men vad som skiljer NVSA från till exempel säkerhetstesten hos Euro NCAP är att många tillverkare inte skickar in nya bilar för tester. Det gäller till exempel BMW, Fiat, Mazda och Mercedes, som därför bara får en stjärna.

””

Företagshemligheter

Fredrik Wharolén, kommunikationschef på Mercedes-Benz i Sverige har en annan förklaring till varför bolaget inte testar sina modeller - det handlar om företagshemligheter.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons