Annons
Nyheter

Banksy backar om konstgåva

Den hemlige konstnären Banksy erbjöd konst till den som röstar på ett visst sätt i det brittiska valet. Men nu dras erbjudandet tillbaka. Banksy drar tillbaka sitt erbjudande om att skänka konst till dem som röstar mot konservativa torypartiet i det brittiska valet på torsdag.(TT)
Publicerad 6 juni 2017

Banksy drar tillbaka sitt erbjudande om att skänka konst till dem som röstar mot konservativa torypartiet i det brittiska valet på torsdag. På sin hemsida skriver den hemlighetsfulle graffitikonstnären att den brittiska valkommissionen varnat för att hans erbjudande kan ogiltigförklara valresultatet.

"Jag är ledsen att meddela att denna otillåtna och lagligt tvivelaktiga kampanj nu är avbruten", skriver han.

Annons

Det var i förra veckan som Banksy erbjöd väljare i sin (förmodade) hemstad Bristol tryckta exemplar av "Ballongflickan", ett av hans mest kända verk där en röd ballong slitit sig ur en liten flickas hand. På trycket var originalets hjärtformade ballong utbytt mot en hjärtformad brittisk flagga, vilket har tolkats som en symbol för ett land på väg att flyga vilse.

Banksy uppmanade väljarna att ska skicka in ett foto på sin röstsedel för att få tillgång till trycket, men enligt brittisk lag är det brottsligt att försöka förmå en röstande att visa röstsedeln efter att den har märkts. Det är också olagligt att visa upp röstsedelns unika id-nummer, liksom för väljare att ta emot gåvor för hur de röstat, och erbjudandet utreds av polis.

I erbjudandet lade dock Banksy in en brasklapp genom att hävda att trycket var en souvenir. På hemsidan skrev han att det "inte på något sätt är menat att påverka väljarkårens val, inte har något monetärt värde, enbart är gjort i underhållningssyfte och är inte avsett för vidareförsäljning".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons