Annons
Nyheter

Eames ville göra god form för alla

Den kreativa energin flödar när Bildmuseet i Umeå visar det amerikanska designparet Charles och Ray Eames livsverk. De ikoniska plaststolarna ingår förstås men också mindre kända pedagogiska filmer om exempelvis datorer.(TT)
Publicerad 11 april 2016

Man behöver bara titta på porträttbilderna för att se hur Ray och Charles Eames förkroppsligade den amerikanska efterkrigstidens framtidstro. Deras arbete var lust- och lekfyllt, vilket också genomsyrar den utställning som nu flyttats från Barbican Art Gallery i London till en betydligt mindre yta på Bildmuseet i Umeå.

””

Lekhus

Annons

På Eames Office i Los Angeles utvecklade paret sina många projekt. I Umeå visas förstås de massproducerade stolarna i aluminium och formgjuten plast, men också bland annat ett lekhus, en plywoodelefant och inte minst ett rikt urval av parets många presentationsfilmer. Just parets mångsidighet är slående.

””

Deras hjärta

Även om deras stolar i dag är allt annat än billiga i nyproduktion ville paret Eames göra god form för alla. I utställningen ingår även bilder från hjärtat i deras gemensamma verk, Eames House, huset och hemmet som var ett direkt resultat av deras livsstil och som de lät bygga av standardmaterial.

Till vernissagen söndagen den 17 april kommer bland andra Eames Demetrios, ett av barnbarnen, tillika chef för Eames Collection.

Under våren hålls en rad föreläsningar i samarbete med konstnärligt campus på Umeå universitet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons