Annons
Nyheter

Fortsatt låg mångfald i Hollywood

Representationen av kvinnor, hbtq-personer, etniska minoriteter och funktionsnedsatta är låg i Hollywood, både framför och bakom kameran. Det visar en studie från Annenbergs school for communication and journalism som The Guardian hänvisar till.(TT)
Publicerad 1 augusti 2017

900 populära filmer mellan 2007 och 2016 har analyserats, med undantag för 2011 som studerats separat.

Resultatet visar att den vite heterosexuelle mannen utan funktionsnedsättningar fortsätter att vara normen på vita duken. Inga betydande förändringar vad gäller mångfald har skett.

Annons

Inga transpersoner

Det är rollfigurer med repliker som analyseras i studien. I de 100 största filmerna från förra året var 31 procent av de talande rollfigurerna kvinnor och 29 procent var icke-vita.

Tre procent av rollfigurerna hade en funktionsnedsättning och en procent var homo- eller bisexuella. Inga transpersoner gestaltades i förra årets storfilmer.

Bara Oscarsbelönade dramat "Moonlight" hade en homosexuell person som huvudrollsinnehavare.

Låg andel bakom kameran

I nästan hälften av alla filmer saknades det talande roller som var svarta kvinnor. Två tredjedelar saknade kvinnliga roller med repliker med latinamerikanskt eller asiatiskt ursprung.

Också bakom kameran är representationen låg. Fyra procent av de 100 största filmerna från förra året regisserades av kvinnor, varav ingen var svart. Av de 1 438 personer som jobbade med exempelvis regi, manus eller som producent var 18 procent kvinnor.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons