Annons
Nyheter

Han sätter nytt ljus på brandkatastrofen

För tre år sedan rasade den största svenska skogsbranden i modern tid. Redan då, i rökmolnen, visste Sven Olov Karlsson att han skulle skriva en bok. Det var han skyldig alla de drabbade. Det knastrar under fötterna i de svenska skogarna.(TT)
Publicerad 10 augusti 2017

Det knastrar under fötterna i de svenska skogarna. Mossan dammar och grundvattennivåerna är rekordlåga i stora delar av landet. Vad är det som säger att en ny skogsbrand likt den i Västmanland inte kan uppstå i dag?

Förmodligen ganska lite, enligt författaren Sven Olov Karlsson och de forskare som han citerar i sin nya reportagebok "Brandvakten".

””
Annons

Vinden räddningen

Det västmanländska finns närvarande i nästan allt han skrivit.

För tre år sedan var det till slut vindriktningen som räddade hans by utanför Norberg. När Sven Olov Karlsson körde från föräldrahemmet var himlen brun av rök i alla riktningar, så långt man kunde se, och han trodde inte att han skulle få se den igen.

””

Sven Olov Karlsson skriver gripande om några människors kamp på liv och död, men också om det sotsmutsiga och röksura efterarbetet. Han får även med en översättares flykt undan lågorna för att rädda ett svenskt romanmanuskript av Patrick Modiano. Bara några månader senare skulle den franske författaren få Nobelpriset.

Men framför allt visar han hur storbranden i Västmanland var både en följd och en påskyndare av den globala uppvärmningen. Över stora delar av jordklotet blir skogsbränderna fler, svårare och mer aggressiva.

Säger upp sig

Det betyder inte att de ekonomiskt försvagade svenska räddningstjänsterna har fått fetare anslag.

””

TT: Skogsindustrin då? Låter de kapitalstarka skogsbolagen fortfarande en ensam förare, anställd av en liten entreprenör, jobba med markberedning även när det finns uppenbar risk för antändande gnistor?

””

Åklagaren Christer Sammans har ännu inte tagit ställning till ett eventuellt åtal mot det lilla entreprenörsföretaget eller mot dess uppdragsgivare, jätten Stora Enso. Sven Olov Karlsson konstaterar att Stora Enso, till skillnad från de andra stora skogsbolagen, inte hade skrivit under den avtalsmall som ger entreprenörerna rätt till ekonomisk ersättning även vid inställt arbete på grund av brandrisk.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons