Annons
Nyheter

Här är sommarens bästa läsning

Logga ut, varva ner och koppla av - gärna med en bok. Aldrig är väl förutsättningarna bättre för läsning än under sommaren. Vi tipsar om några aktuella pärlor i olika genrer. Skönlitteratur "Gruppen" av Mary McCarthy På ytan vilar det något underbart otidsenligt över Mary McCarthys roman "Gruppen".(TT)
Publicerad 14 juni 2017

Skönlitteratur

"Gruppen" av Mary McCarthy

Annons

På ytan vilar det något underbart otidsenligt över Mary McCarthys roman "Gruppen". Första gången utgiven 1963 skildrar den en grupp unga kvinnor som på 1930-talet utexamineras från Vassar College i New York.

Berättarstrukturen är tydlig, läsaren får följa Kay, Libby, Lakey, Dottie, Polly, Helena, Priss och Pokey i deras brottningsmatch med livet, ett patriarkalt samhälle - och sig själva. Och trots att tiden som skildras ligger snart 90 år tillbaka i tiden är igenkänningsfaktorn förvånansvärt hög. Det otidsenliga har i själva verket klart tidsenliga beröringspunkter.

Sara Ullberg/TT

sara.ullberg@tt.se

"Doften av en man" av Agneta Pleijel

Genom en rad smärtsamma kärlekshaverier skildrar Agneta Pleijel sitt vuxenblivande. I stället för att skriva självbiografiskt om framgångsrika studier och karriär uppehåller hon sig vid det som inte fungerade och som gjorde ont: kärleken.

"Doften av en man" börjar när hon är 23, och handlar om det som bekymrade henne mest: varför var det så svårt att ha ett jämlikt förhållande? Den självbiografiska romanen är en fortsättning på "Spådom. En flickas memoarer" som kom för två år sedan, och liknar ingen annan. Agneta Pleijel väjer varken för det sjaskiga eller fula i en roman som är angelägen läsning från början till slut.

Erika Josefsson/TT

erika.josefsson@tt.se

Annons

"Vända hem" av Yaa Gyasi

Sällan lyckas en debutant koppla ett lika självsäkert grepp om århundraden av historia. Genom en kedja av röster, från 1700-talets Asanteland till dagens New York, gestaltar Yaa Gyasi slaveriets brutalitet. Släktkrönikan börjar med två systrar som växer upp ovetandes om den andres existens. Den ena blir bortgift med en engelsk guvernör och den andra förs bort som slav för att säljas i Amerika. Gårdagens kolonialism blir till dagens rasism. Och hur söker man sin identitet när släktlinjerna brutits?

Gyasi radar upp ett pärlband av färgstarka, gripande livsöden. En bok lika upprörande som medryckande i sin djärva penselföring.

Elin Swedenmark/TT

elin.swedenmark@tt.se

Spänning

"Alex" av Pierre Lemaitre

En vacker kvinna blir kidnappad, avklädd och utsatt för systematisk tortyr. Just som råttorna ska ge sig på henne lyckas hon rymma från sin bur. Hon tar sig en ny identitet och är fast besluten att hämnas. "Alex" är den Goncourtbelönade franske författaren Pierre Lemaitres tredje bok om den kortväxte kommissarie Verhoeven.

Annons

Själva upptakten för tankarna till Stieg Larssons Lisbet Salander, men skillnaderna är fler än likheterna, inte minst eftersom Lemaitre hela tiden överraskar genom att vända på berättarperspektivet. Utan att avslöja för mycket låter han dessutom råttorna få en avgörande betydelse.

Erika Josefsson/TT

erika.josefsson@tt.se

"Dödens märken" av Veronica Roth

Divergent-skaparen är tillbaka med ännu ett halsbrytande science fiction-äventyr. I en avlägsen galax har varje människa utvecklat en flödesgåva, som ska kunna forma framtiden. Cyras gåva är att hon med en enkel beröring kan få människor att känna ofattbar smärta, vilket utnyttjas av hennes bror som är en brutal tyrann. Men när hon möter Akos från den fredsälskande nationen Thuvhe lär de sig att tillsammans ta kontroll över sina gåvor.

Det här är första delen i en dystopisk duologi, och en typisk bladvändare för sommardagar med många långa timmar.

Elin Swedenmark

elin.swedenmark@tt.se

Annons

Barn- och ungdomsböcker

"Ordbrodösen" av Anna Arvidsson

En sällsam släkt med "ordbrodöser" bor sedan flera 100 år i Värmland. De är kvinnor som kan styra andra människors handlingar genom det skrivna ordet. Men när Alba ska introduceras i detta sällskap på sin 18-årsdag är det något som går fel. Anna Arvidssons originella berättelse tvinnar en spännande väv av kvinnlig vänskap och kärlek. Det annorlunda och egna greppet gör också avtryck i språket, som lockar in läsaren i denna suggestiva, nya värld. En lågmäld men kittlande fantasybok om ordens makt.

Elin Swedenmark/TT

elin.swedenmark@tt.se

"Björnen som inte var där" av Oren Lavie och Wolf Erlbruch

Den senaste boken på svenska av årets Alma-pristagare, Wolf Erlbruch, gavs ut i fjol. Sagan om den stora svarta björnen är skriven av Oren Lavie, israeliskamerikansk debutant, och bildsatt av den tyske illustratören.

Erlbruch har målat en lycklig och lite dum svartbjörn som hellre luktar på blommorna än räknar dem och som är precis så godmodig som man själv skulle vilja vara. Att han dessutom bor i en skog vacker som en tapet gör inte saken sämre.

Erika Josefsson/TT

Annons

erika.josefsson@tt.se

Fackböcker

"Mörkrummet" av Susan Faludi.

Berättelsen i Susan Faludis senaste bok låter för otrolig för att vara sann. Men allt det hon så framgångsrikt har utforskat strålar samman i hennes egen familjehistoria: identitet, kön och politik.

Vid 76 års ålder bestämmer sig hennes far för att inte längre vara "en machoman", byter kön och blir Stéfanie. Faludi skildrar deras obekväma återförening. Men kontakten djupnar. Långsamt får Faludi en inblick i pappans kärlekslösa barndom i Ungern - som präglades av att vara jude under nazisternas övertagande. Det här är en hybridbok, rafflande och knivskarpt analytisk. Memoarer blandas med teori kring transsexualism och historiska nedslag i 1900-talets Ungern. Som vanligt ringar Faludi in undanglidande skeenden och gör sina läsare lite klokare på kuppen.

Elin Swedenmark/TT

elin.swedenmark@tt.se

"Mannen i Damaskus" av Eric Ericson och Susanna Wallstén

Annons

Nazisten Alois Brunner, ansvarig för bortförandet av över 136 000 judar, flydde efter andra världskriget. På den palestinske stormuftin Haj Amin al-Husseinis inrådan reste han till Damaskus, där han levde skyddad av samma syriska regim som i dag styr landet. Denna osannolika historia har Eric Ericson och Susanna Wallstén spårat, i gamla brev, CIA- och Stasiregister - samt i samtal med den ökände terroristen Schakalen. Det är ett skrämmande och allmänbildande pussel, som också skapar förståelse för en av vår tids stora fasor: kriget i Syrien.

Elin Swedenmark/TT

elin.swedenmark@tt.se

TT

Annons
Annons
Annons
Annons