Annons
Nyheter

Kakeltjuvar härjar i Portugal

Portugal är världsberömt för sina handmålade blåvita kakelplattor. Men nu hamnar allt fler i händerna på tjuvar som försöker sälja den unika kulturskatten på svarta marknaden. Allt från monument till sjukhus och husfasader pryds i Portugal av de blåvita kakelplattor som kallas azulejo.(TT)
Publicerad 10 augusti 2017

Allt från monument till sjukhus och husfasader pryds i Portugal av de blåvita kakelplattor som kallas azulejo. Men de senaste åren har polisen försökt att stoppa tjuvar som knackar bort allt mer av det vackra hantverket - som tillsammans med portvin tillhör landets mest kända produkter.

En enda kakelplatta kan säljas för tusentals euro på svarta marknaden men många går för en spottstyver på marknader.

Annons

En del har ett legitimt ursprung och kommer exempelvis från hem som renoveras. Men i andra fall är det stöldgods som ofta hamnar i händerna på turister, som därmed blir en del av plundringen av den portugisiska nationalskatten.

””

I ett försök att öka medvetenheten startades sajten SOS Azulejo 2007. Den visar bilder på kakel som försvunnit från kyrkor, sjukhus, tågstationer och andra byggnader, vilket gör det enklare att kontrollera om plattan som säljs på en marknad eller i en antikaffär har stulits.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons