Annons
Nyheter

"Kinesen" Carmona skriver bok om sitt liv

Hiphopgruppen Kartellen har tagit en paus. Men Leo "Kinesen" Carmona fortsätter att berätta om sitt liv - i bokform. "Spelet är spelet" handlar om hur snabbt kriminalitetens logik kan få unga utsatta killar på fall. Skänningeanstalten hukar i grå anonymitet bland sommargröna ängar.(TT)
Publicerad 9 augusti 2017

Skänningeanstalten hukar i grå anonymitet bland sommargröna ängar. Fängelset är annorlunda än det finska där Leo Carmona inledde sitt straff för anstiftan till mord. Vakterna förbjuder oss visserligen att ta med en liten bandspelare in, och besöksrummet är en sorglig historia med flammiga väggar, rangliga bord och blyertsklotter. Men det är humanare, konstaterar Leo Carmona.

””
””

Började skriva

Annons

Kartellen tog en paus efter det att Sebbe Staxx förra året blev religiös och klev av. Boken "Spelet är spelet" är Leo Carmonas nya projekt, baserad på hans eget liv. Han gäspar efter gårdagens permission hemma med 13-årige sonen.

””

I Åbo, där han bland annat satt isolerad ett tjugotal timmar om dygnet i sex år, började han se ett slut på fängelsetiden. Men plötsligt blev han flyttad till Fenixbunkern på Kumla i Sverige. De senaste åren har varit tuffa.

””

Men framtidstron är tillbaka. Han pluggar till socialpedagog och fördjupar sig via skrivandet i frågan: "Vad hände med mig?".

Moraliserar inte

Leo Carmonas väg från rå gangsterrap till ett större fokus på sociala strukturer har fortsatt med boken. Den skildrar en värld av tjänster och gentjänster där de unga dras allt djupare in i kriminalitet. Som med Kartellen vill han att den ska kännas äkta.

””

Planen att komma till toppen, investera och sedan leva Svenssonliv gick om intet. Hans gamla vänner har dött, blivit fängslade eller knarkare.

””

Fattig flykting

Boken handlar om honom och hans bekanta men barndomsskildringen bygger främst på hans egna erfarenheter. Efter att pappan engagerade sig fackligt i Chile tvingades familjen att fly. Leo Carmona minns ett fattigt liv och hur han sålde vykort och parkerade bilar för småpengar.

””

Korgossen och akademikersonen hamnade i Oxelösund och levde "Svenssonliv". Men en flytt till Jordbro ändrade allt, där misären doldes bakom välklippta gräsmattor. Leo Carmona "gick runt i konstiga kläder från loppisar" - de var fortfarande fattiga. Osäker men äventyrslysten hittade han en tillhörighet på gatan.

””

Politisk glöd

Annons

Carmonas vilja att förklara förorternas öde i ett större sammanhang har blivit starkare.

””

Han pratar länge om utvecklingen: I stället för välfärd satte man in poliser. Säkerheten höjdes, de småkriminella började rikta in sig på tyngre grejer som knark i stället och ett helt nytt revirtänkande tog fart, som triggade lättkränkta killar.

””

Hans egen son växer dock upp i Stockholms innerstad, med andra förutsättningar.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons