Annons
Nyheter

Rosa Taikon vittnade om romernas öde

Silversmeden och samhällsdebattören Rosa Taikon har gått bort, 90 år gammal. Hon blev känd för sina smycken och för sin livslånga kamp för romernas rättigheter. Rosa Taikon föddes 1926 i Tibro i Västergötland. Hennes far var en franskfödd rom som var analfabet men talade fyra språk.(TT)
Publicerad 1 juni 2017

Rosa Taikon föddes 1926 i Tibro i Västergötland. Hennes far var en franskfödd rom som var analfabet men talade fyra språk. Han var silversmed, ägde ett stort tivoli och hade det gott ställt - tills tivolit brann ner. Hennes mor var en flicka från Göteborg.

Eftersom familjen förde ett kringflackande liv blev det inte mycket skolgång under uppväxten. Hon har berättat om lyckan när hon som åttaåring fick gå flera månader i skola i Östersund, när pappa Johan Taikon hade ett stort arbete med förtenning på regementet där.

””
Annons

Bortgift med kusin

Det hårda och kringflackande livet har skildrats i yngre systern Katarina Taikons barnböcker om den romska flickan Katitzi.

När Rosa Taikon var sex år dog hennes mamma i galopperande lungsot. När hon var nio bidrog hon till familjens försörjning genom att spela trumma i faderns musikkapell. När hon var 15 giftes hon bort med en kusin, en förening som upplöstes efter två år.

””

Efter olika ströjobb och statistroller på film fick hon så småningom flytta in i sin första lägenhet. 33 år gammal började hon en tvåårig utbildning på folkhögskola. Därefter utbildade hon sig i silversmide på Konstfack. Hon arbetade med ringar, armband och halssmycken i en modern tolkning av den romska traditionen.

Tillsammans med Katarina Taikon, som gick bort 1995, kämpade Rosa Taikon för romers rättigheter. Det ledde bland annat till att hon tilldelades 2013 års Palmepris. I motiveringen från Olof Palmes minnesfond hette det att hon "personifierar fem decennier av kamp för romernas kultur och medborgerliga rättigheter" och att hon genom sitt konstnärskap har berikat samhället.

"Föraktad ras"

När regeringen 2014 gav ut en vitbok om hur romer behandlades under 1900-talet var den då 87-åriga Rosa Taikon en av dem som fick dela med sig av sina erfarenheter.

””

I vitboken vittnade hon om hur romer behandlades: "Vi ansågs vara en föraktad och mindervärdig ras". "Romer som överlevde nazisternas förföljelse fick inte komma in i landet förrän långt efter andra världskrigets slut".

Samma år utsågs Rosa Taikon till hedersdoktor vid Södertörns högskola.

Hon var sedan många år bosatt och verksam i Ytterhogdal i Härjedalen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons