Annons
Nyheter

Rymdäventyr tar form i Boden

Svensk science fiction på bio är extremt ovanligt, men det kanske kan förändras med barn och ungdomsfilmen "Alone in space", om två syskon som på drift i rymden träffar en utomjording. TT besökte filminspelningen på plats i Boden.(TT)
Publicerad 4 augusti 2017

Ombord på rymdskeppet Svea 16 hissas Ella Rae Rappaport, som gör en av filmens huvudroller, upp och ner i vajrar framför en grönskärm. "Stanna i rollen hela vägen!", ropar regissören Ted Kjellsson innan fötterna dunsar i marken.

"Alone in space" handlar om syskonen Gladys och Keaton som lever ensamma på ett enormt rymdskepp på väg mot exoplaneten Vial när en utomjording dyker upp.

””
””
Annons

"Blade runner" möter Lindgren

"Gå med - anslut till ingenjörerna" går att läsa på en propagandaposter på en av rymdskeppets väggar. Estetiken och scenografin i är inspirerad av filmer som "Blade runner", "Alien" och "ET". Målet är en framtidskänsla med retroprägel som kombinerar datorpålagda green screen-effekter med detaljrikt kulissbygge och fysiska miniatyrmodeller i stil med de första "Star wars"-filmerna.

””
””

Det är svårt att uppfatta vad "Alone in space" egentligen handlar om bortom baspremissen men filmskaparna betonar att de vill blanda svensk barnkultur, som "Bröderna Lejonhjärta", med Hollywoods sci-fi. Manusförfattaren Henrik Ståhl säger sig vara mer inspirerad av Tove Jansson än "Star wars", men han uppskattar rymden som "existentiell kanvas" för sitt berättande.

Animatronisk rymdvarelse

””

Utöver manusarbetet får Henrik Ståhl också bära ett två och ett halvt kilos tungt robothuvud för rollen som Vojajer, rymdvarelsen som dyker upp på skeppet. Ståhl kontrollerar själv rymdvarelsens mun men övriga ansiktsuttryck radiostyrs genom 16 små motorer av makeup designern Niklas Hermansson som byggt dräkten.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons