Annons
Nyheter

Satir och dystopier i Trumps kölvatten

Dystopier, politiska biografier och en strid ström av satir - president Donald Trump har redan gjort avtryck i kulturen. Världen försöker nu hantera den okonventionelle ledaren med kampsånger, karaktärsmord och alarmistiska analyser.(TT)
Publicerad 2 juni 2017

Amerikas förre president Barack Obama brukade bjuda på initierade läslistor inför sommaren, till litteraturälskares glädje. Donald Trump sällar sig däremot inte till skaran av politiker som vill glänsa med kulturellt kapital, tvärtom. Ändå inspirerar han - kanske mer ofrivilligt - till läsning. Försäljningen av dystopier och politisk filosofi har skjutit i höjden sedan han tillträdde. Direkt efter Kellyanne Conways famösa uttalande om "alternativa fakta" på Trumps installation ökade försäljningen av George Orwells klassiker "1984" till exempel med anmärkningsvärda 9 500 procent.

””

Ur populärkulturen

Annons

Inom kort tror Karin Henriksson att vi kommer att se en "flod av böcker" om den kontroversielle ledaren. En av de första är journalisten och författaren Naomi Klein, med boken "Nej är inte nog - Så står vi emot Trumps chockdoktrin och skapar en ny värld". Karin Henriksson märker ett sug efter kunskap om denna person som är "så impulsiv, oförutsägbar och okunnig om så mycket".

””

Karin Henriksson tvivlar på om Trump alls har en vision för kulturen. I USA existerar knappt statliga kultursatsningar. Trump föreslog dessutom nedläggning av kulturmyndigheten National Endowment for the Arts - vilket en rad republikaner visserligen har försökt med tidigare.

Men i sin ungdom drömde han om att göra film i Hollywood, berättar hon.

””

Uppsving för satiren

Seriös journalistik har fått ett uppsving i spåren av Trump. På sociala medier har han haft en riktig jordskalvseffekt, ser Johan Nilsson, som forskar om amerikansk populärkultur vid Örebro universitet.

””

Och den amerikanska satiren blomstrar. Alla presidenter får tåla skämt - Bush framställdes till exempel som inkompetent och Ford som klumpig. Men Trump har slagit rekord som måltavla i amerikansk kvälls-tv. Under hans första hundra dagar vid makten skämtades det om honom mer än 1 000 gånger i de ledande pratshowerna, jämfört med 936 om Obama under hela 2009.

””
””

Antiabortprotest

Men vissa sätter skrattet i halsen. Margaret Atwoods "Tjänarinnans berättelse", aktuell både i nyutgåva och filmatiserad för HBO med Elisabeth Moss som tjänarinnan Offred, används som protest mot Trumps politik. När flera omfattande begränsningar av aborträtten diskuterades i Texas senat dök kvinnor upp klädda i röda mantlar och vita hattar, som en referens till hur kvinnor i det fiktiva samhället Gilead förvägras bestämmanderätt över sina egna kroppar.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons