Annons
Nyheter

Solresor ska locka konfirmander

I takt med att Svenska Kyrkan tappar medlemmar seglar konfirmationen upp som allt viktigare för att locka de unga. Fler och längre läger, gärna till Italien, Spanien eller USA står högt på församlingarnas listor. Och ofta helt gratis.(TT)
Publicerad 13 augusti 2017

Precis som antalet medlemmar har rasat stadigt, så har även antalet och andelen konfirmander minskat. Den utvecklingen har fått kyrkan på fötterna. För även om ingen av kyrkorepresentanterna TT talat med vill ta ordet marknadsföring i sin mun så är det tydligt att barn- och ungdomssatsningar lyfts fram.

””

Ger effekt

Annons

Lyckade konfirmationsläger ger bra effekt, det får en del ungdomar att stanna kvar i kyrkan.

””

Inför hösten är det dags att eventuellt anmäla sig till nästa vår- eller sommarläger. När det vid den här tiden i fjol damp ner i brevlådan en inbjudan om ett gratis konfirmandläger till Rom tvekade inte kompisarna Lina Svensson och Molly Axelsson Claesson.

Lockade

””

Innan resan var det några träffar på hemmaplan.

””

Svenska Kyrkan erbjuder sedan några år tillbaka, i enlighet med strategin, fler och längre konfirmationsläger. Det visar också kyrkans statistik.

””

Sport och utland

Huruvida de mer exklusiva utlandslägren har ökat i antal de senaste åren är oklart. Men på lite sikt är det så. En snabb överblick över församlingarnas erbjudanden visar på en uppsjö av konfirmandresor till Italien, Spanien och till och med USA. Och har inte den egna församlingen någon resa som passar går det bra att söka över gränserna. Andra varianter är olika sportläger kombinerade med kristen undervisning.

I Skarpnäcks församling har resan till Assisi i Italien funnits ett antal år. Spanien har tillkommit på programmet, men framför allt, det har numer blivit helt gratis för konfirmanderna, något som har medfört ett ökat intresse. Det stämmer att det har blivit effekten, åtminstone till en del, enligt Linn Wiesser, kommunikatör på Skarpnäck församling. Hon kan till viss del förstå att det kan finnas de som tycker att kyrkan försöker köpa sig medlemmar.

””

Blir det då inte dyrt? Svenska Kyrkan har inte fått bättre ekonomi när medlemmarna flytt.

””

Svenska Kyrkans regel är att det alltid ska finnas åtminstone ett gratisalternativ, enligt Peter Ekman.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons