Annons
Nyheter

Stort engagemang för parallell litteraturscen

Det kommer att handla om fascism och Nya Tider. Men inte bara. När Göteborgs litteraturhus nu presentar programmet för en parallell litteraturscen blir det också samtal om bildning, poesins kraft och att leva skrivande.(TT)
Publicerad 12 juni 2017

Den högerextrema tidningen Nya Tiders medverkan på Bokmässan fick cirka 150 författare att protestera i ett upprop. Många har ställt in sin medverkan på mässan, bland andra namnkunniga författare som Sara Stridsberg, Klas Östergren, Peter Englund, Athena Farrokhzad och Johannes Anyuru. Ungefär ett 50-tal författare och journalister ska nu i stället uppträda på Göteborgs litteraturhus, som snabbt har satt samman ett eget program.

””

Engagerade författare

Annons

Samtal, uppläsningar, sagoworkshops och debatter står på schemat, om allt från fascism till fake news och författaren som aktivist. Bokmässans bildningstema anas som en röd tråd, liksom de många försöken att analysera nazismen.

Sara Stridsberg, Johannes Anyuru, filmaren Ahang Bashi och moderatorn Elisabeth Hjorth diskuterar skörhet, och varför den väcker rädsla. Agneta Pleijel och Susanne Brøgger pratar om bildning och frigörelse. Och Kristina Sandberg samtalar om varför miljöer byggda utifrån en folkbildningstanke är en så utvecklande plats för blivande författare.

””

Ska uppdateras

Programmet är ännu inte helt spikat. Det ska uppdateras till den 29 augusti. Bland annat planerar man att lägga in ett seminarium om vad debatten har inneburit för författarna. Särskilt i Finland har stämningen varit upprörd, påpekar Sofia Gräsberg.

””

Mest hoppas hon på att programmet ska signalera all den kraft och energi hon nu har mött.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons