Annons
Nyheter

Afghanistan-protester sprider sig i Sverige

I flera städer ordnas aktioner till stöd för de sittstrejkande på Medborgarplatsen i Stockholm. Demonstranterna kräver ett stopp för utvisningarna till Afghanistan. Sandra Svensson, från nätverket Skåne för amnesti, sittstrejkar utanför stadshuset i Malmö.(TT)
Publicerad 13 augusti 2017

Sandra Svensson, från nätverket Skåne för amnesti, sittstrejkar utanför stadshuset i Malmö.

När TT pratar med henne via telefon är det fem personer på plats, men som mest har det varit runt 30, enligt Svensson. Hon berättar att de kom dit på lördagen och stannar till söndag kväll. Nästa helg ska de göra samma sak igen.

Annons

Både ensamkommande och sympatisörer är plats. De är där för att stötta manifestationen i Stockholm, men också av en annan anledning.

””

Liknande stödaktioner pågår, eller har genomförts, i Göteborg, Linköping, Jönköping och Luleå.

Sedan en vecka tillbaka manifesterar nätverket Ung i Sverige i Stockholm. Protesten inleddes på Mynttorget, men den flyttades av säkerhetsskäl till Medborgarplatsen sedan demonstranterna attackerats av högerextremister.

Nätverket - som samlar ensamkommande afghanska asylsökande - kräver att Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik ska träffa dem personligen och avge ett löfte om att stoppa utvisningarna till Afghanistan. Ribbenvik har avböjt att träffa demonstranterna, men har skrivit ett mejlsvar.

Arrangörerna i Stockholm har fått tillstånd att hålla allmänna sammankomster som får pågå från morgon till kväll fram till den 23 augusti.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons