TT-Inrikes

AFS-talare anmäld för hets mot folkgrupp

TT-Inrikes Artikeln publicerades

En av talarna vid Alternativ för Sveriges valmöte på Stortorget i Malmö har anmälts för hets mot folkgrupp. - Talaren uttryckte sig på ett sådant sätt så att polisen tog upp en anmälan, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisen.(TT)

En av talarna vid Alternativ för Sveriges valmöte på Stortorget i Malmö har anmälts för hets mot folkgrupp.

– Talaren uttryckte sig på ett sådant sätt så att polisen tog upp en anmälan, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisen.

Det politiska mötet pågick mellan klockan 12 och 13 på söndagen och samlade runt 500 personer, varav 350 var motdemonstranter, enligt polisen. En del stök förekom. Under talen kastades ägg och en plastflaska mot AFS.

– Men inga personer ska ha träffats, säger Calle Persson.

En man i publiken greps för att ha försökt slå en polis med en flaggpinne. En annan man misstänks för ofredande efter en knuff. Dessutom omhändertogs tre personer för ordningsstörning och en person avvisades.

– Vi hade en relativt väl tilltagen resurs och kunde ingripa snabbt när det började bli eventuella ordningsstörningar, säger Calle Persson.

AFS höll därefter ett liknande möte på Mårtenstorget i Lund. Även där anmäldes talarna för hets mot folkgrupp. En person omhändertogs och en man anmäldes för misshandel efter att ha slagit en person i publiken.