Annons
Nyheter

Besökte läkare för fotsmärta - dödförklaras

En kvinna i 80-årsåldern från Upplands Väsby utanför Stockholm besökte läkare efter att ha klagat på smärta i foten - och dödförklarades då av misstag.(TT)
Publicerad 11 augusti 2017

En kvinna i 80-årsåldern från Upplands Väsby utanför Stockholm besökte läkare efter att ha klagat på smärta i foten - och dödförklarades då av misstag.

Det var när en jourläkare, knuten till omsorgsboende där kvinnan bor, skulle remittera henne till Danderyds sjukhus som misstagets gjordes, rapporterar SVT Nyheter. Kvinnans fot var det däremot inget fel på och hon skickades tillbaka till boendet. Några dagar senare upptäcktes felet av vårdpersonalen när en notering om dödförklaringen fanns med i journalsystemet.

Annons

Förutom att chocka kvinnans barn ledde misstaget även till flera praktiska problem. Kvinnans pengar på banken spärrades och Skatteverket och försäkringsbolag fick uppgiften att hon var död. Hon fick även ett brev adresserat till sitt eget dödsbo.

Anhöriga har nu anmält läkaren till Justitieombudsmannen för grov oskicklighet, försumlighet och framkallande av skada i sin yrkesutövning.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons