Annons
Nyheter

L-striden: Stockholm tar inte ställning

Många länsförbund vill att Jan Björklund fortsätter som Liberalernas partiledare. Men utmanaren Birgitta Ohlsson har inte gett upp hoppet. Partiets tyngsta distrikt, Stockholms län, sätter inte ned foten om vem man vill ska leda partiet i valrörelsen.(TT)
Publicerad 8 juni 2017

Styrelsen för Liberalerna Stockholms län behandlade frågan om nominering av partiledare för Liberalerna under torsdagskvällen.

Inför mötet sade en person i Ohlsson-lägret att "minst hälften av ombuden från Stockholm står bakom Birgitta".

Annons

"Förbundsstyrelsen konstaterar att det ser ut att väga jämnt mellan de båda kandidaterna och ser därför inte att vi har stöd för att förorda någon av de båda", heter det i ett uttalande från förbundsstyrelsen i länet.

Medlemsomröstning?

Valberedningen har sagt nej till en medlemsomröstning om partiledarposten med hänvisning till stadgarna.

Stockholms län vill ändå att den möjligheten övervägs:

"Vi har fullt förtroende för valberedningens arbete med nomineringsprocessen för att komma fram till ett välgrundat ställningstagande. Vi ser att många tar upp frågan om en rådgivande medlemsomröstning och vill därför gärna att valberedningen åter överväger den möjligheten", skriver förbundsordförande Anna-Lena Johansson i uttalandet.

I förra veckan meddelade riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson överraskande att hon kandiderar till posten som partiledare på Liberalernas landsmöte i november.

Genast uttryckte en rad länsförbund sitt stöd för Björklund, bland annat tungviktarna Skåne och Västsverige. Ett partiledarbyte i höst, mindre än ett år före nästa val, skulle bara stjäla kraft och energi från valrörelsen, ansåg de.

Stöd från olika håll

Under veckan har många lokalföreningar i Stockholmsområdet haft styrelsemöten eller medlemsomröstningar för att avgöra om de vill nominera Björklund eller Ohlsson. Enligt kampanjorganisationen runt Birgitta Ohlsson har hon ett stort övertag bland gräsrötterna i lokalföreningarna. Men flera föreningar sluter också upp bakom Björklund.

Jan Björklund var snabbt ute och varnade för att partiledarstriden kan leda till splittring och kasta ut partiet in i sex månader av personkonflikt.

””
Annons

Stöd för Ohlsson

På torsdagskvällen meddelade förbundsstyrelsen i Liberala ungdomsförbundet (Luf) sitt stöd för Birgitta Ohlsson i kampen om partiledarposten.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons