Annons
Nyheter

Kritik mot uteblivet provval i (L)-striden

Liberalernas medlemmar tillåts inte att rösta direkt om vem som ska leda partiet, konstaterar valberedningen. Beslutet får skarp kritik inifrån partiet. - De har svarat på en fråga som ingen har ställt, säger en riksdagsledamot.(TT)
Publicerad 4 juni 2017

I ett beslut från Liberalernas valberedning som TT har tagit del av slås det fast att partiledarval genom medlemsomröstning inte är tillåtet enligt partiets stadgar.

"Frågan har prövats av tidigare landsmöten och avvisats i bred enighet.", skriver valberedningen i beslutet och fortsätter:

Annons

"Spelreglerna ska inte ändras när processen redan är i gång."

Men i ett beslut från landsmötet 2015 framgår det att det står valberedningen helt fritt att hålla rådgivande medlemsomröstningar.

"De är ju läskunniga"

Liberalernas riksdagsledamot Mathias Sundin säger sig vara besviken på valberedningen - och förvånas över hur valberedningens beslut är formulerat.

””

Sundin vill att valberedningen gör ett omtag och prövar den verkliga frågan.

””
””

TT: Kan det finnas dolda motiv i den här frågan?

””

"Jätteviktig fråga"

Partiledarutmanaren Birgitta Ohlsson har argumenterat för en medlemsomröstning om vem som ska leda partiet.

””
””

"Respekterar beslut"

När TT under söndagen frågade Jan Björklund vad han tycker om en medlemsomröstning hänvisar han frågan till valberedningen.

””
Annons

TT: Du har inga åsikter alls i frågan?

””

Fast vid beslutet

Valberedningens ordförande Olle Schmidt säger att beslutet står fast.

””

Olle Schmidt säger att det redan kommit in en del nomineringar.

””

Schmidt säger vidare att det skulle innebära en stor förändring av hur ett parti ska sköta sina nomineringar och det ska inte avgöras av sju personer i en valberedning.

””

Tiden för att nominera ett förslag om vem som ska leda Liberalerna går ut den 23 augusti. Valberedningen har sagt att man kommer att arbeta ända in i mitten av oktober för att skapa sig en bild av stödet i partiet för kandidaterna.

Landsmötet hålls den 17-18 november i Västerås.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons