Annons
Nyheter

Våg av anmälningar om hat på nätet

Sedan i våras har en våg av anmälningar om hat- och hetsbrott på sociala medier kommit in till polisen. - Det är en grupp som bestämt sig för att anmäla, säger polisens utredare. Samtidigt läggs de absolut flesta anmälningarna ner.(TT)
Publicerad 5 augusti 2017

Det talas mycket om rasistiska inlägg och kommentarer i sociala medier, men det är få inlägg som anmäls till polisen. Tills nu. Sedan i våras har en våg av anmälningar om hets mot folkgrupp, specifikt på sociala medier som Facebook, Instagram och Twitter, kommit till polisen.

””

Tidigare få fall

Annons

Vanligtvis hanterar de en handfull ärenden åt gången.

Enligt en sammanställning av polisens Nationella operativa avdelning (Noa), har det under årets första sju månader kommit in 1 177 anmälningar om hets mot folkgrupp totalt. Majoriteten av dessa, eller 3 av 4 handlar om hets mot folkgrupp som uttryckts i kommentarer i sociala medier.

Enligt flera poliser TT talat med är det tydligt att det är en grupp personer som tröttnat på hatfulla kommentarer och beslutat sig för att anmäla. Det har de också sagt, rakt ut till polisen.

””

Personerna bakom anmälningarna vill vara anonyma för att undgå trakasserier och hot.

Även bland unga har antingen viljan att tala om övergrepp eller själva fenomenet ökat. Enligt en ny rapport från Friends, som Göteborgs-Posten skriver om, har var femte tjej i åldern 10-16 blivit utsatt för sexuella trakasserier på nätet och generellt har olika slags digitala övergrepp på unga blivit vanligare jämfört med tidigare år.

Skyller på andra

Ofta är förövaren en klasskompis, en partner eller en före detta partner som använder sociala medier och mobiltelefoner som verktyg för att utöva hot, våld och kontroll.

Men ytterst få fall av rasistiska eller missaktande uttalanden i sociala medier har lett till åtal enligt åklagare TT talar med. Ingen av de poliser vi talar med kan berätta om fall som lett till åtal.

Problemet att driva fall till åtal har främst varit att personer skyller på att någon annan, utan deras vetskap, skrivit inlägget.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons