Annons
Nyheter

Domen är nära för frisläppte Kaj Linna

Frisläppte Kaj Linna har nu rört sig utanför fängelsets murar i snart två veckor. När hovrättsdomen faller på torsdag står det klart om Kaj Linna frikänns helt - och därmed har suttit oskyldigt dömd för rånmordet i Kalamark i nästan 13 år.(TT)
Publicerad 14 juni 2017
””

Livstids fängelse blev straffet när Linna dömdes för rånmordet 2004. Åren gick och i december 2016 beviljades han resning av Högsta domstolen. En ny hovrättsförhandling drog i gång och den sista rättegångsdagen slutade med att Kaj Linna släpptes fri i väntan på domen.

Stort skadestånd

Annons

Om Kaj Linna frikänns av hovrätten kan han räkna med ett högt skadestånd för att ha suttit felaktigt dömd i närmare 13 år.

””

Skadestånd är skattefria och ska ersätta förlorad arbetsinkomst och det lidande som personen utsatts för i fängelset, men också hjälpa personen att komma på fötter igen. Med ett miljonskadestånd skulle det bli lite enklare att leva ett mer kreativt och nöjsamt liv framöver, resonerar Kaj Linna.

Tror på frikännande

Antingen frias han helt från rånmordet i Kalamark eller så fäller hovrätten honom för brottet igen, med ett tidsbestämt straff som trolig påföljd eftersom han släpptes fri i väntan på dom. Men Kaj Linna är helt övertygad om att det blir en friande dom. Rättsexperten Sven-Erik Alhem utgår också från att Linna kommer att frias helt när domen meddelas.

””

Att se till att ett resningsinstitut etableras i landet är något som står högt på Kaj Linnas agenda framöver.

””

Fokus på resning

Aldrig har Kaj Linna accepterat att ett straff ska avverkas. Han har bland annat vägrat arbetsplikten i fängelset och i stället fokuserat på att få upprättelse, trots att beteendet inte uppskattades av fängelsepersonal.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons