Annons
Nyheter

Drabbade av cykelstöld struntar i att anmäla

Nästan alla polisanmälningar om cykelstöld direktavskrivs och mindre än en procent av brotten klaras upp. Polisen uppmanar ändå alla bestulna att anmäla, men en majoritet av de drabbade struntar i det.(TT)
Publicerad 5 augusti 2017
””

Varje år drabbas uppskattningsvis 270 000 hushåll i Sverige av cykelstöld, enligt den Nationella trygghetsundersökningen. Men förra året anmäldes bara cirka 65 000 av dem till polisen.

Uppgivenhet

””
Annons

Anmälningarna landar aldrig hos några poliser utan skrivs av direkt, så fort de kommit in till polisens kontaktcenter, eftersom det sällan finns några spår att gå på, berättar han. I konkurrensen med andra brott är cykelstölder inte högprioriterade.

””

Lås fast cykeln

Ingen reagerar på om någon bär omkring på en låst cykel. Bästa tipset för att slippa få cykeln stulen är därför att låsa fast den med ett godkänt lås så att den inte kan lyftas bort. Erik Arvidsson, skadereglerare på Folksam, har gått igenom tusentals cykelstölder och bara i något enstaka fall handlar det om cyklar som blivit ordentligt fastlåsta.

””

Bristen på säkra cykelparkeringar är ett stort problem och kommuner, arbetsgivare och bostadsföretag borde ta ett större ansvar, anser Cykelfrämjandets ordförande Lars Strömgren.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons