Annons
Nyheter

Ebola kvar i sperma efter två år

Forskare har hittat ebola-RNA i sädesvätskan hos överlevare två år efter att de smittades av den allvarliga blödarfebern. Det visar en studie som publiceras i Open Forum Infectious Diseases. Man tog spermaprover på 149 män i Liberia, varav 13 testade positivt för ebola-RNA.(TT)
Publicerad 3 augusti 2017

Forskare har hittat ebola-RNA i sädesvätskan hos överlevare två år efter att de smittades av den allvarliga blödarfebern. Det visar en studie som publiceras i Open Forum Infectious Diseases.

Man tog spermaprover på 149 män i Liberia, varav 13 testade positivt för ebola-RNA. Hos elva av dessa var resultaten fortfarande positiva två år efter att de infekterades. Ebola är ett så kallat filovirus som har RNA som arvsmassa, i stället för dna som många andra organismer har.

Annons

Forskarna, baserade vid universitetet i North Carolina, anser att resultaten är ett bevis för ett ebola inte enbart ska ses som en akut sjukdom, utan att den även har långsiktiga effekter. De uppmanar WHO att uppdatera riktlinjerna när det gäller sexuell överförbarhet av ebola.

En tidigare studie som publicerades i The Lancet, visade att ebolavirus kan förekomma i sädesvätska så länge som 565 dagar efter att mannen återhämtat sig från en infektion.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons