Annons
Nyheter

Efter 40 rasar arbetsgivarnas intresse

Jobbsökande och över 40 år? Tyvärr, chansen att en arbetsgivare ska höra av sig minskar avsevärt för var varje år bortom den åldern. Den som är nära pensionsåldern kan knappast hoppas på något svar alls.(TT)
Publicerad 14 juni 2017

Jobbsökande och över 40 år? Tyvärr, chansen att en arbetsgivare ska höra av sig minskar avsevärt för var varje år bortom den åldern. Den som är nära pensionsåldern kan knappast hoppas på något svar alls.

För att testa åldersdiskrimineringen på den svenska arbetsmarknaden skickade nationalekonomerna Magnus Carlsson och Stefan Eriksson under 2015 och 2016 ut över 6 000 likvärdiga men fiktiva jobbansökningar från folk mellan 35 och 70 år till arbetsgivare som annonserat efter personal.

Annons

"Det finns ett tydligt negativt samband mellan chansen att bli kontaktad och den sökandes ålder", konstaterar Carlsson och Eriksson på DN Debatt.

Analysen av arbetsgivarnas svar ger vid handen att tio års högre ålder medför cirka fem procentenheters lägre chans att bli kontaktad.

En enkät till ett urval arbetsgivare visar att de oroar sig för att personer över 40 år börjar förlora vissa viktiga egenskaper: förmågan att lära sig nya saker, att vara anpassningsbar och flexibel samt driven och initiativrik.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons