Annons
Nyheter

Firande av nationaldagen ökar mest

Mindre än en tredjedel av svenskarna firar nationaldagen. Men viljan att delta i ritualen ökar. - Det finns en signifikant uppgång i intresset för att fira nationaldagen. Andra högtider ligger stabilt, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.(TT)
Publicerad 5 juni 2017
””

SOM-institutet vid Göteborgs universitet har undersökt svenska folkets deltagande i "återkommande ritualer och högtider". 31 procent av svenskarna firade nationaldagen 2016. Det är 6 procentenheter högre än 2011 och innebär att nationaldagsfirandet är den ritual som ökat mest de senaste sex åren. Att fira jul och sin egen födelsedag toppar listan med 94 respektive 86 procent.

Stark ökning bland utlandsfödda

Annons

En påtaglig ökning av nationaldagsfirandet har skett bland de tillfrågade som själva, eller vars föräldrar, inte är födda i Sverige. Uppgången i gruppen ligger mellan 10 och 15 procentenheter. En förklaring är att det sedan 2015 finns en medborgarskapslag där kommuner ansvarar för att uppmärksamma nya medborgare. Ofta sker det på nationaldagen, exempelvis i Jönköping.

””

Firandet ideologiskt

Men det finns också en politisk dimension. Undersökningen visar att Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas väljare är mest benägna att fira nationaldagen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons