Annons
Nyheter

Fler hyr i andra hand av kommunen

Allt fler hyr bostäder i andra hand via kommunernas socialförvaltning. På ett år har antalet sådana bostadskontrakt ökat med 41 procent, enligt en sammanställning som Hem & Hyra har gjort. I januari 2017 var antalet sociala kontrakt 26 000 mot 18 500 i januari 2016.(TT)
Publicerad 13 juni 2017

Allt fler hyr bostäder i andra hand via kommunernas socialförvaltning. På ett år har antalet sådana bostadskontrakt ökat med 41 procent, enligt en sammanställning som Hem & Hyra har gjort. I januari 2017 var antalet sociala kontrakt 26 000 mot 18 500 i januari 2016.

Det handlar om när kommunerna går in som mellanhand för personer som inte blir godkända på den ordinarie bostadsmarknaden. Exempelvis kan det röra sig om träningslägenheter för personer med missbruksproblem eller tillfälligt boende för nyanlända flyktingar.

Annons

Stockholms stad står för det största antalet och har även haft den största ökningen. Därefter kommer Uppsala och Göteborg.

Över 80 procent av de sociala kontrakten är i hyresrätter. Men omkring hälften av kommunerna äger egna villor eller bostadsrätter för ändamålet, skriver Hem & Hyra.

Men det finns också kommuner som har minskat antalet kontrakt. Det gäller bland annat Örebro och Västerås.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons