Nyheter

Regeringsnej till glesare bilbesiktning

Statliga Transportstyrelsen föreslog förra året att bilar bara ska besiktigas vartannat år. Regeringen säger dock nej med hänvisning till trafiksäkerhet och miljö. De privata bilverkstäderna och besiktningsföretagen jublar.(TT)
Publicerad 8 december 2016

Transportstyrelsens argument var bland annat att regelverket som styr bilbesiktningarna är 50 år gammalt, dagens bilar har blivit mycket bättre och säkrare, i grannländer som Norge och Danmark går det två år mellan kontrollerna och ett EU-direktiv föreslår samma tidtabell.

Regeringen säger dock nej med hänvisning till trafiksäkerheten och att de årliga besiktningarna ökar tryggheten för alla som köper en begagnad bil. Enda eftergiften åt Transportstyrelsens förslag är att tidsfristen förlängs med 2 månader så att det får gå 14 månader mellan besiktningarna.

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) påpekar för TT att också miljöaspekten, med årliga mätningar av bilarnas avgasutsläpp, har varit viktig för regeringen.

Det privata näringslivet jublar efter regeringens besked. Både bilverkstädernas branschorganisation (SFVF) och de privata bolagen som efter avmonopoliseringen för sex år sedan sköter 70 procent av bilbesiktningarna blev upprörda av Transportstyrelsens förslag som skulle innebära kraftigt minskade intäkter.

"Nu kan jag konstatera att SFVF har fått vara med och bidra till att förslaget har förkastats och det känns mycket bra och något jag är glad över", säger Bo Ericsson, vd för SFVF, i ett pressmeddelande.

Anna Johansson förnekar att hon lyssnat mer på näringslivet än statens expertmyndighet.

””

TT