Annons
Nyheter

Frias i HD efter grov våldtäkt

Sex unga män dömdes till fängelse efter en våldtäkt i en lägenhet i Ludvika för två år sedan. En dömdes till fängelse i fem år för grov våldtäkt, de andra fem till fängelse i tio månader för underlåtenhet att avslöja grov våldtäkt. De fem överklagade domen till hovrätten som fastställde tingsrättens dom.(TT)
Publicerad 15 juni 2017

Sex unga män dömdes till fängelse efter en våldtäkt i en lägenhet i Ludvika för två år sedan. En dömdes till fängelse i fem år för grov våldtäkt, de andra fem till fängelse i tio månader för underlåtenhet att avslöja grov våldtäkt. De fem överklagade domen till hovrätten som fastställde tingsrättens dom. Men nu friar Högsta domstolen männen.

Minst tre personer deltog i den grova våldtäkten som bara en person är dömd för. Det har inte gått att utreda vilka andra som deltog. De fem männen frias av Högsta domstolen eftersom att det ansetts att ingen av dem kunnat avslöja brottet utan fara för sig själv.

Annons

I svensk rätt finns en skyldighet att avslöja särskilt allvarliga brott så som grov våldtäkt. Men ansvar för underlåtenhet att avslöja brott förutsätter att brottet kan avslöjas utan att personen själv riskerar att bli misstänkt eller dömd för delaktighet i brottet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons