Annons
Nyheter

Här lär sig småbarn programmering

Skolverket vill att små barn lär sig programmering i förskolan. På flera håll runt om i landet är det redan verklighet - som på Trummans förskola i Sollentuna. - De ska leka fram sitt lärande, säger pedagogen Cathrine Bergman. - En, två, tre, fyra, fem, sex.(TT)
Publicerad 12 februari 2017
””

Femåriga Alicia Karmeborg räknar de färglada plastkamelerna och lägger dem på den genomskinliga plastmattan på golvet. Sedan trycker hon vant på knapparna på "bee-bots" rygg - och den lilla roboten rullar långsamt i väg enligt Alicias programmering.

Några sekunder senare stannar den, på siffran sex.

Annons

"Ganska avancerat"

Kamelerna var lite hjälp på traven när robotens mål på plastkartan skulle räknas ut. Kärnan i det som precis ägt rum på Trummans förskola är programmeringen - den serie kommandon som Alicia tryckte in för att bestämma robotens rutt.

””

Det finns förskolor där barnen får känna på lite programmering redan när de är ett år gamla. På Trumman börjar de vid fyra, fem års ålder.

Mattekartan är en av flera på golvet. Jämte den ligger en bokstavskarta, en skattkarta och en stor världskarta.

””

Stärkt digital kompetens

Några snabba knapptryckningar senare är "bee-bot" på väg. På rätt väg. Men den stannar ett steg från målet - mitt i Atlanten.

””

Skolverket har föreslagit förändringar i förskolornas läroplan för att tydligare visa hur barnens digitala kompetens ska stärkas. Det handlar inte om att femåringar ska "knacka kod" - men stannar inte heller vid att barn lär sig att man kan styra saker med händerna eller med en app.

””
””

"Barnen ska samarbeta"

Vid ett bord sitter femårige Malik Diouf och Oskar Kumlin, som är sex. Deras uppgift bygger på samarbete. Malik har en surfplatta där han ska programmera en liten gubbes väg upp för en serie klossar. Samtidigt har Oskar byggt samma modell i lego där han med hjälp av en plastgubbe kopierar programgubbens väg, och på så sätt gör eventuella hinder mer tydliga.

Det är klurigt. De andra barnen tittar nyfiket och koncentrerat på, kommer med inspel.

””
Annons

Till slut sitter programmeringen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons