Annons
Nyheter

Hultsfredspolitiker utreds för brott

Flera politiker i Hultsfred utreds nu av polis och åklagare för sitt beslut att inte ge nyanlända försörjningsstöd, rapporterar P4Kalmar. En krisledningsgrupp i kommunen beslöt i vintras att inte ge nyanlända som flyttar till kommunen hjälp från socialtjänsten.(TT)
Publicerad 4 juni 2017

Flera politiker i Hultsfred utreds nu av polis och åklagare för sitt beslut att inte ge nyanlända försörjningsstöd, rapporterar P4Kalmar.

En krisledningsgrupp i kommunen beslöt i vintras att inte ge nyanlända som flyttar till kommunen hjälp från socialtjänsten. De argumenterade att inflyttningen måste stoppas eftersom flyktingsituationen blivit ohållbar och att kommunen drabbats hårdare än andra kommuner.

Annons

Det beslutet kan vara en form av tjänstefel enligt den åklagare som påbörjat utredningen.

Kommunens beslut har väckt stor uppmärksamhet och även fått stark kritik. Beslutet bryter mot socialtjänstlagen enligt IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som sedan några veckor hotar kommunen med ett vite om en miljon kronor om beslutet inte ändras.

Lars Rosander (C), kommunstyrelsens ordförande i kommun säger till P4 Kalmar att nämnden var medveten om att de bröt mot lagen när de fattade beslutet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons