Annons
Nyheter

UD har träffat gripen författare

Personal från Sveriges konsulat i Barcelona har nu träffat den gripne författaren Hamza Yalcin. Den 59-årige svensken har fått en advokat och mår enligt hustrun bra. I går begärde UD att få träffa Yalcin, som sedan i torsdags suttit fängslad i Barcelona.(TT)
Publicerad 9 augusti 2017

I går begärde UD att få träffa Yalcin, som sedan i torsdags suttit fängslad i Barcelona. Han greps på flygplatsen EL Prat efter att Turkiet skickat ut en internationell arresteringsorder.

””

Debattören Kurdo Baksi har varit i kontakt med Yalcins fru, som på onsdagen pratade med honom på telefon.

””
Annons

Terroranklagelser

Via sin advokat har Yalcin nu också fått en lista över de punkter som Turkiet anklagar honom för. Han anklagas bland annat för att ha varit generalsekreterare för organisationen THKP-C, av Turkiet stämplad som terrororganisation. Enligt de turkiska anklagelserna har Yalcin även spridit propaganda, bland annat genom att ha skrivit i tidningen Odak.

Enligt listan, som TT tagit del av, anser Turkiet att hans brott motsvarar ett straffvärde på 22 år och 6 månader.

Yalcin beskrev i tisdags anklagelserna mot honom som "dumheter" i en SVT-intervju.

Turkiet har nu fram till den 11 september på sig att presentera bevis inför den spanske domaren Ismael Moreno Chamarro för att få till en utlämning. Man har dock möjlighet att begära uppskov på ytterligare 40 dagar.

Journalistkritik

Det internationella journalistförbundet IFJ och dess europeiska motsvarighet EFJ gick på onsdagen ut med en uppmaning till Spanien om att man inte ska lämna över författaren till Turkiet.

"På grund av extremt förtryck mot självständiga röster av Recep Tayyip Erdogans regering fruktar vi för säkerheten och respekten för vår kollegas demokratiska rättigheter. Vi ser anklagelserna om 'terrorism' som ytterligare ett svepskäl för att förtrycka den fria och kritiska pressen i Turkiet", säger IFJ:s ordförande Phillipe Leruth i ett uttalande.

Den turkiska arresteringsorden mot Hamza Yalcin skickades först ut den 5 januari 2016, drygt sex månader före det misslyckade kuppförsöket i Turkiet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons