Annons
Nyheter

Köksatomiker i ny stor polisinsats

Under förmiddagen har nationella bomskyddet och räddningstjänsten tillsammans med Strålsäkerhetsmyndigheten påbörjat en husrannsakan hos en man i Ängelholm. Samme man som för snart två år sedan dömdes för att ha försökt skapa en kärnreaktor i sitt kök.(TT)
Publicerad 1 april 2016

Gatan har varit avspärrad sedan tiotiden i förmiddags, men polisen bedömer att det inte är någon fara för allmänheten i nuläget.

””

Det handlar om samma person för snart två år sedan dömdes för att ha försökt bygga en kärnreaktor i köket. Mannen hämtades till förhör i går, misstänkt för brott mot strålskyddslagen.

””
Annons

Det blev en världsnyhet när historien om ängelholmaren som utvunnit radioaktivt material från brandvarnare och klockor rullades ut. Förhoppningen var att kunna skapa en kärnreaktion i miniformat hemma i köket. Men drömmen fick ett abrupt slut när fullt utrustad personal från strålskyddsmyndigheten och polis även då stormade in i hans lägenhet och beslagtog bland annat de radioaktiva ämnena radium och americium.

Mannen dömdes 2014 till dagsböter för brott mot strålskyddslagen samt otillåten miljöverksamhet. Han skrev efter domen på sin blogg att han skulle publicera sina målningar i stället för experiment. Men i februari redovisade han inköpet av en geigermätare på bloggen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons