Annons
Nyheter

Kritiserad Burmaledare kommer till Sverige

Det är svårt att upprätthålla en gloria samtidigt som man deltar i den dagliga politiken. Det säger journalisten och Burmakännaren Jesper Bengtsson om kritiken mot Burmas statskansler Aung San Suu Kyi, som snart kommer till Sverige.(TT)
Publicerad 1 juni 2017

Den 13 och 14 juni är den burmesiske ledaren Aung San Suu Kyi i Stockholm för att bland annat diskutera bilaterala relationer med statsminister Stefan Löfven (S) och hålla ett anförande i riksdagen.

Aung San Suu Kyi har hyllats för sin demokratikamp, men sedan hon tillträdde som landets statskansler har hon beskrivits som en kämpe med glorian på sned.

””
Annons

Utsatt muslimsk minoritet

Kritiken handlar framförallt om systematiska övergrepp mot den muslimska minoriteten rohingya, vilket flera människorättsorganisationer har rapporterat om.

””

Grundlagen i Burma gör att militären fortfarande styr över viktiga områden och det gör det svårt för den civila regeringen att driva en fredsprocess. Militären driver på kriget mot de etniska minoriteterna och utan en fredsprocess kommer inte demokratin vidare, menar Jesper Bengtsson.

Kan fortfarande göra skillnad

Han anser att Aung San Suu Kyi ändå förtjänar den gloria hon har haft.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons