Annons
Nyheter

L säger ja till mer socialt fokus i EU

Till skillnad från resten av Allianspartierna säger Liberalerna nu ja till EU-kommissionens förslag om en "social pelare" - en minimistandard för sociala rättigheter i unionen. Partiledaren Jan Björklund anser att det krävs ett socialt skyddsnät för att marknadsekonomin ska fungera.(TT)
Publicerad 1 juni 2017

Till skillnad från resten av Allianspartierna säger Liberalerna nu ja till EU-kommissionens förslag om en "social pelare" - en minimistandard för sociala rättigheter i unionen. Partiledaren Jan Björklund anser att det krävs ett socialt skyddsnät för att marknadsekonomin ska fungera. Och i ett område med fri rörlighet som i EU fungerar det inte om ländernas system skiljer sig allt för mycket år.

””

Sverige uppfyller med råge de grundläggande rättigheterna som föreslås. Den sociala pelaren innebär inte att EU-länderna tvingas att ha samma system, men EU-kommissionen får nya verktyg att exempelvis ställa tuffare krav på Rumänien och Bulgarien att ge sina medborgare, inklusive romerna, social trygghet på hemmaplan.

Annons

Ett ökat fokus på sociala frågor ska även ses i sett större sammanhang som en motkraft mot populistiska krafter, anser L, och pekar på brexit och Nationella Frontens Marine Le Pens franska presidentvalskampanj.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons