Annons
Nyheter

Björklunds varning för splittring avfärdas

Liberalernas partiledare Jan Björklund anklagar utmanaren Birgitta Ohlsson för att splittra partiet och kasta in det i sex månader av personkonflikter. Anklagelserna avfärdas av HBT-Liberaler Mälardalen som efterlyser en demokratisk öppen process.(TT)
Publicerad 2 juni 2017

Jan Björklund överraskades av Birgitta Ohlssons besked om att hon utmanar honom om partiledarposten. Han hade tänkt ägna tiden fram till partiets landsmöte i november åt att avsluta det förändringsarbete som sattes i gång efter valförlusten 2014.

Nu är han rädd att kampen mellan honom och Birgitta Ohlsson kommer att suga all energi och kraft ur partiet.

””
””
Annons

Locka unga

Birgitta Ohlsson själv tror att hon kommer att kunna locka fler unga och kvinnliga väljare till partiet än vad Björklund kan. Hon vill ha "raka rör och mer socialliberala inslag".

””

Efter Ohlssons besked har flera av partiets länsförbund uttryckt sitt stöd för den ena eller andra kandidaten. De allra flesta för Jan Björklund. Endast två av de 21 länsförbunden har hittills nominerat Ohlsson: Uppsala län och Örebro län.

De tunga distrikten Skåne och Västsverige sluter upp bakom Björklund, men partiets tredje maktfaktor - Stockholms län - har ännu inte satt ner foten. Västerbotten som var ett av två länsförbund som 2015 stod bakom Birgitta Ohlsson stödjer nu Jan Björklund. Jönköpings län har också ändrat sig sedan 2015 och vill att Jan Björklund ska vara kvar över valet.

Ärlig process

HBT-Liberaler Mälardalen beslutade på fredagen att nominera Birgitta Ohlsson.

””

Eling avfärdar Björklunds anklagelser om personkonflikter och framhåller det ska vara öppna dörrar när det gäller partiledarvalet, precis som för andra poster.

””

Stöd från Bryssel

EU-kommissionären Cecilia Malmström, som har stort förtroende internt, sluter upp bakom partiledaren. Hon hälsar till TT genom sina medarbetare i Bryssel att hon anser att Jan Björklund gör ett bra jobb och bör leda Liberalerna i nästa valrörelse. Själv är hon inte intresserad av att ta över hans jobb, något som det har spekulerats om.

Flera länsförbund säger till TT att de nu vill fokusera på politik . Pär Johnson, ordförande i Skaraborg, är en av dem.

””
Annons

Även Jonas Andersson, ordförande för Liberalerna i Västsverige, tycker att Birgitta Ohlsson valt en olycklig tidpunkt.

””

Han tycker inte att den sakpolitiska skillnaden är så stor mellan Jan Björklund och Birgitta Ohlsson. Profilen är likartad i EU-, försvars- och Natofrågor.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons