Annons
Nyheter

Många häckande storkpar men flera döda ungar

Vårens kyla och regn har tagit död på många nykläckta storkungar. - Det är nog den vanligaste dödsorsaken bland ungar, att de blir blöta och därmed nedkylda, säger Petter Albinson vid Storkprojektet. Men rekordmånga fria häckande par lever i Skåne.(TT)
Publicerad 14 juni 2017

Taken på Flyinge Kungsgård i Skåne är populära häckningsplatser för storkar. Nu har årets ringmärkning av ungarna börjat, men projektledaren Petter Albinsson har besökt flera storkbon där ungarna dött.

””

Och nu är det återigen mycket nederbörd i en känslig period.

””
Annons

Fler häckande par

Men flera saker som rör storkarna är glädjande, berättar projektledaren. Sjuttioett fria häckande storkpar i Skåne betyder rekord sedan räkningen började 1917.

””

I slutet av sommaren kommer de nymärkta storkungarna att flytta söderut. Sedan återvänder de normalt som treåringar för att häcka i Sverige.

””

Träget arbete bland Storkprojektets volontärer och flera miljöförbättrande åtgärder är några av förklaringarna till den positiva utvecklingen med fler fria häckande par i landet, enligt Albinsson.

””

Sociala fåglar

Men varför är det så många häckande par och ungar just på taken i till exempel Flyinge?

””
””

Många samtal och mejl går till Storkprojektet från människor som vill berätta om storkar som setts i naturen.

””

Årets ungstorkar, de som fötts i hägn och ungar som finns hos de fria paren, släpps ut vid Hemmestorps Mölla i Skåne den 29 juli.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons