Annons
Nyheter

Misstänkt missbruk av egen sperma

En fertilitetsläkare i Nederländerna misstänks ha använt sin egen sperma vid behandling av barnlösa par. Så många som 60 barn kan ha läkaren som sin biologiska far.(TT)
Publicerad 5 juni 2017

Den numera avlidne fertilitetsläkaren Jan Karbaat pekas ut i en härva där dussintals, numera mestadels vuxna, personer hävdar att han är deras biologiska far.

Läkarens klinik i Bijdorp, nära Rotterdam, stängdes redan 2009 efter anklagelser om förfalskade analyser och uppgifter om spermadonatorer samt på grund av att läkaren hade överstigit antalet tillåtna barn per donator, vilket i Nederländerna är sex barn.

Annons

Påfallande lika

Läkaren själv dog i april vid 89 års ålder, men nu har en domstol i Rotterdam godkänt att prover tas på mannens tillhörigheter för dna-analys. Enligt domstolen kommer dock resultatet att förbli hemligt till dess att det finns skäl att tro att läkaren är barnens biologiska far, skriver BBC News.

Bland de 22 föräldrar och barn som nu anklagar läkaren för att ha använt sin egen sperma i samband med in vitro-fertiliseringar (IVF), mestadels utförda under 1980-talet, finns bland annat barn med brun ögonfärg fast spermadonatorn enligt dokumentationen ska ha haft blå ögon samt barn som är påfallande lika doktorn själv i unga år.

60 barn

Familjens advokat motsätter sig dylika dna-tester och läkaren vägrade att lämna några prover så länge han var i livet.

I förra månaden donerade dock läkarens (officiella) son dna som visade att läkaren kan vara far till 19 barn som blev till tack vare IVF vid kliniken.

Huruvida dessa 19 är involverade i det nu aktuella rättsfallet är oklart, men enligt BBC News kan så många som 60 IVF-barn ha läkaren som sin biologiska far.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons