Annons
Nyheter

Motgift mot överdos kan skrivas ut

Läkare får nu skriva ut motgiftet naloxon till personer som är i riskzonen för en överdos. Preparatet är efterfrågat sedan narkotikadödligheten i Sverige har mer än fördubblats på tio år.(TT)
Publicerad 9 juni 2017

Det gäller personer som riskerar att överdosera opioider, alltså heroin, buprenorfin och morfin, som nu kan få sprutor med naloxon utskrivna. Det klargör Socialstyrelsen och Läkemedelsverket i en rapport som lämnas till regeringen i dag.

””

Anledningen till att sprutan inte har funnits att skriva ut tidigare är att inget läkemedelsföretag har ansökt om att få sälja det, enligt Ingela Hägglund.

Annons

Regionen har drivit frågan

Sverige har näst högst narkotikadödlighet i hela EU. I två år har Region Skåne drivit frågan om att naloxon ska finnas tillgängligt för personer i riskzonen. Beslutet är välkommet, enligt Anders Åkesson (MP).

””

Han har som ambition att kunna införa utskrivning inom kort.

””

Finns som nässprej

Bengt Svensson, professor i socialt arbete vid Malmö högskola, säger att det är en viktig signal om att man tar frågan med narkotikadödlighet på allvar.

””

Bengt Svensson efterlyser också en nässprej innehållande naxolon som är ännu lättare att använda och som finns i Norge. Den är inte tillgänglig inom EU än, men ett eventuellt godkännande av en sådan nässprej behandlas på EU-nivå, säger Ingela Hägglund.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons